Hai în LUMINISH! (comunicat de presă)


Comunicat de presă
7 noiembrie 2014

 
Hai în LUMINISH!
Corp de literă. Corp de carte. Corp de iluminat.

Asociația Ordinul Manufacturierilor în parteneriat cu Muzeul Naţional al Țăranului Român a lansat vineri, 7 noiembrie, proiectul Luminish: Corp de literă. Corp de Carte. Corp de Iluminat - “Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest”. Luminish, un proiect al asociaţiei Ordinul Manufacturierilor, este susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturi Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

Proiectul propune serii limitate de corpuri de iluminat, lucrate manual din deșeuri de hârtie și diferite inserturi, cu marcă artistică (watermark, tipar, desen). Unul dintre modelele de lămpi oferite este creat în premieră, prin tehnica mulajului cu hârtie manuală, complet diferită de papier-mâché.

În timpul lansării, s-a făcut o demonstrație de mulaj cu pastă de hârtie pe corpul modelului Saga Xux. Vestimentaţia a fost oferită de Hippie Hippie Shake. Pe obiectul obținut s-a intervenit artistic cu acrilic. Cei prezenți au devenit modele pentru un mulaj concomitent, plăsmuit cu pastă sonoră de multumult, duet cu instrumente de suflat și chitară. Ca într-un joc cu fibră și timbruri. La eveniment au participat artiști, designeri, arhitecți, muzeografi şi scenografi. 

Începând cu 2004, proiectul generic al Asociației Ordinul Manufacturierilor, prin Atelierul de Carte, a urmărit revitalizarea cărții manufacturate prin trei meșteșuguri tradiționale: hârtie manuală, legătorie de carte, imprimări tradiționale. 10 ani de experiment cu fibre, plăci de tipar, în țesere de carte-obiect, se materializează acum în Luminish. Prin acest proiect subliniem importanța continuității istoriei cărții.

Proiectul 2013/108274, cu o durată de 18 luni, a primit o finanţare de 65.000 de euro. Asociaţia îşi propune să realizeze produse ecologice (corpuri de iluminat şi obiecte de design interior) prin implementarea şi dezvoltarea unei linii de producţie manufacturate. Deşeurile de hârtie vor fi principalele materiale de lucru. Vom depune un dosar de patentare pentru soluțiile tehnice. Metoda urmăreşte sustenabilitatea prin vânzarea de serii limitate de obiecte şi aplicarea unor criterii eficiente în domeniul antreprenorial verde - green jobs, parteneri eco-friendly (școli, instituţii publice și private) – pentru identificarea şi colectarea deşeurilor de hârtie, pentru informarea şi educarea privind protejarea mediului prin serii de workshopuri de hârtie manuală (gratuit pentru cei defavorizați). Rezultatul va consta în creşterea volumului de hârtie reutilizată – de la 20 de kg/zi (la începutul proiectului) până la 100 de kg/zi (la sfârşitul proiectului). Profitul va fi redirecţionat către alte proiecte eco-inovatoare ale asociaţiei: crearea şi dezvoltarea unui punct de lucru în zona rurală, cu moară de hârtie, cultură de fibre vegetale şi tabere de lucru pentru copii şi tineri. O moară de hârtie ajunge să folosească peste o tonă/zi de deşeuri de hârtie.

Luminish lansează serii limitate de corpuri de iluminat cu poveste: lampă de ritm și lampă de rit. Lampa-ritm: lampadare cu design de marcă, cu inserturi și intervenție artistică și lămpi cu structuri de lemn și metal. Lampa-rit se va construi pe trei simboluri: corp de literă. corp de carte. corp de iluminat. Ambele, potrivite cu omul, locul și căutarea; prin unicitate, originalitate, transparență, delicatețe, personalizare, reciclare.

 
corp de literă. corp de carte. corp de iluminat.

Fiecare poartă în interior un text. În Luminish, prin corpuri de iluminat și obiecte de artă, încercăm să îl dezvăluim. Prin mulajul pe corp, transformăm hârtia într-o piele secundă, ieșită din timp, intrată în vreme. O epidermă a cuvintelor spuse și nespuse, hartă a întrebărilor, carte din afară către înăuntru.

Mulajul este o expresie surprinsă în unicitatea clipei, potrivire pentru învățare. Mulajul în hârtie întrupează necuvintele. Hârtia își schimbă funcția de purtător al semnelor scrise în mesager al celor nepronunțate încă. Iluminatul este funcție a prezentului.

Mulajul multiplică, dezvăluie complexitatea. Este manifestare esențializată, tiparul fiind esența manifestată. Mulajul devine sinonimul multiplului, tiparul - expresia tipologiei. Ambele sunt matrițe, adică matrici, adică mater ale materiei. Literele de tipar se ordonează pe placă și prima hârtie tipărită e manifestare - opera de artă. De la a doua copie, textele tipărite se transformă tot în mulaje. Sensurile de mers, aparent diferite, se întâlnesc în periferii, de unde nasc cartea monadică.

Negru pe alb și alb pe negru, corpul poartă textul interior. Mulajul din hârtie preia textul devenind corp de carte. Corpul de carte pus în lumină devine corp de iluminat, cel ce facilitează citirea textului.

Luminish este unul, primar, androgin. Lumina. Corp de literă.

Luminish este doi, dual, femeia și bărbatul. Lumea împărțită-n două. Soarele și luna. Corp de carte.

Luminish este trei, triada, mama, tatăl și copilul. Lumea împărțită-n două de cineva. Tripticul. Corp de iluminat.

 
unicitate, originalitate, transparență, delicatețe, personalizare, reciclare.

Unicitate. Înlănțuirea fibrelor de celuloză este irepetabilă de la un obiect la altul. Aproape genetic. La suprafață pot fi controlate apa, temperatura, textura. În adâncimi fibrele își fac propriul joc.

Originalitate. Pasta de hârtie se mulează pe un corp. Se obține mulajul, corpul de iluminat, din exterior pentru interior. Încăperea statică sau sinele călător. Corp de literă. Corp de carte. Corp de iluminat.

Transparență. Printre fibre trece lumina. Se furișează sau se revarsă, subtil ori aspru.

Delicatețe
. Lampadarul nu e un obiect de luptă, ci unul de putere. Nu se trântește, nu se lovește, nu se aruncă. Se construiește, se folosește, se respectă, răspândește lumina.

Personalizare. Formă, inserturi și text. Odaia primește o veioză; biblioteca, teatrul găzduiesc lampadarul; dormitorul - mulajul corpului. Iarna cerne povestea lampadarelor cu ace de brad, coji de portocală și scorțișoară. Primăvara înlănțuie elegant firele de mătase albe și roșii în coconul fibrelor de celuloză. Iubitul îi scrie iubitei cuvântul secret cu litere de tipar, de mână, cu tuș or acuarelă. Pe corpul de iluminat, mulaj al șoaptei, mulaj al coapsei.

Reciclare. Toate lămpile se lucrează manual din deșeuri de hârtie.

Luminish se creează prin corp, hârtie și lumină. Corp de literă, corp de carte, corp de iluminat. Litera este hermeneutică născută de mulaj și de tipar, cartea este monadică, corpul de iluminat se aprinde ritualic la vremea înserării. Hârtia manuală generează, facilitează și traduce întâlnirea lor. Drumul se parcurge în toate sensurile: căutarea și culesul, percepția și semnificația, semnul și înțelegerea. Minunea de a face luminish seară de seară printr-o simplă Luminish!

 
Declaraţii de presă

Dr. Virgil Ştefan Niţulescu
Manager, MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN

Atelierul de Carte este unul dintre cele mai vizitate ateliere de creativitate de la Muzeul Țăranului. De aceea, câștigarea proiectului “Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest” ne-a bucurat foarte mult, fiind un prilej de dezvoltare a acestuia. Astfel publicul Muzeului va beneficia de un spațiu renovat, de materiale noi de lucru și de tehnici inovatoare de instalaţie şi colaj de hârtie manuală şi nu numai. Muzeul Țăranului va sprijini cu drag derularea acestui proiect care suntem convinși că va avea un impact deosebit în rândul iubitorilor de frumos.

Anamaria Iuga
Şef secţie studii etnologice, MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN

Atelierul de Carte s-a alăturat Muzeului Naţional al Ţăranului Român din 2008 pentru că merge pe aceleaşi repere prin promovarea meşteşugului şi a tradiţionalului. A fost repede integrat în programul muzeului prin atelierele de creativitate pentru copii, printre participanţii acestora numărându-se şi copiii cu dizabilităţi. Răzvan ne face materialele pentru foi de sală şi cabinete de studiu. Împreună am re-editat cartea-obiect Muzeul de la Şosea a lui Petre Popovăţ. În 2010 am făcut căsuţa din hârtie. Aceasta a trecut cu bine testul celor trei ierni care au venit peste ea în curtea muzeului.

Răzvan Supuran
hârtier, ASOCIAŢIA ORDINUL MANUFACTURIERILOR

Nu e uşor a face hârtie, hârtia e chimie. În Japonia, casa hârtiei manuale, mai sunt numai patru ateliere autentice care continuă tradiţia. Mulajul pe corpuri umane e un joc care nu s-a mai făcut. E hârtie manuală mulată proaspăt pe o formă, pe un volum. Vrem să facem serii de obiecte cu această tehnică, inclusiv o carte volumetrică. Mulţumim lui Cătălin Năstăsoiu, moşul luminishului, omul care a dat numele.

Cătălin Năstăsoiu
Creative Producer @ CATAPULT Creative Partners NYC

Designer RONATIV
Omul Răzvan şi-a făcut casa. O să-şi planteze şi pomul la vremea potrivită. Acum şi-a găsit luminiţa şi îşi face şi luminishul. Meseriile manuale se pierd cu o uşurinţă îngrijorătoare. Recunoaştem că sunt pierdute, dar ţinem cu dinţii de ele, cu toţi senzorii activaţi. Pe un lampadar din hârtie manuală îl atingi, îl vezi, ba chiar îl poţi mirosi. Dacă nici aceşti senzori nu sunt treji, stăm pierduţi în beznă. Avem acum un luminish făcut. Vă doresc să vă bucuraţi de mâinile domnului şi să vă lăsaţi îndrumaţi în luminish.


Note pentru jurnaliști

Inovare Verde în Industria din România

Programul „Inovare Verde în Industria din România” este un program de dezvoltare a afacerilor având drept scop creșterea competitivității întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Schema de Granturi Mici din cadrul programului vizează acele inițiative care au ca scop dezvoltarea și implementarea de activități ce stimulează dezvoltarea de afaceri eco-inovatoare.
Operatorul Programului este Innovation Norway, o entitate de stat subordonată Ministerului Norvegian al Comerțului, Industriei şi Pescuitului și Municipalităților Regionale Norvegiene.


Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este un muzeu național, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungește și în publicațiile muzeului, în acțiunile de tip Muzeul Misionar, Școala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferințe.


Asociaţia Ordinul Manufacturierilor
Proiectul Atelierul de Carte a fost demarat în anul 2002 de Răzvan Supuran pentru revitalizarea şi conservarea unui meşteşug ce stă la fundamentul culturii universale, pentru promovarea unui tip de cultură originară, pentru o bibliotecă publică realizată tradiţional. În 2004, Atelierul de Carte se mută la Bucureşti şi participă la diferite evenimente: expoziţii, târgurii, licitaţii. Răzvan experimentează tehnici de instalaţie şi colaj între hârtia manuală şi alte tipuri de materiale (lemn, fier, pânză etc.) şi definitivează reţete pentru mulaj, turnare şi construcţie. Din 2008, Atelierul de Carte începe parteneriatul cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român. La cursurile de hârtie manuală, legătorie şi tipar manual, au participat până acum peste 7000 de oameni.


Contact
Carmen Oprea               
0749 02 01 99              
carmen@luminish.com  
     

________________________________________

photos by Lucian Muntean
Cătălin Năstăsoiu
Cătălin Năstăsoiu
Anamaria Iuga

multumult
Saga Xux


multumult
multumult
Răzvan Supuran

Postări populare