miercuri, 2 martie 2011

despre casa mare de hârtie la Senso TVAstăzi, mai mult ca niciodată, este dificil să îţi construieşti o casă şi mai ales este extrem de costisitor. Un român s-a gândit la o alternativă: casa din hârtie. Nu râdeţi! E adevărat, artistul Răzvan Supuran ne-a demonstrat că se poate. El a construit în curtea Muzeului Ţăranului Român o casă în miniatură din plăci de pastă de hârtie reciclată. "Trebuie să fi nebun să faci aşa ceva", i-au spus unii. Răzvan, însă, face totul cu pasiune, din pasiune pentru hârtie şi pentru mediul înconjurător.

Pentru o casă de două camere, în mărime naturală, Răzvan are mult mai mult de lucru, dar el speră că va reuşi să o facă şi pe aceasta. Dacă proiectul său va merge până la capăt şi dacă se vor găsi suficienţi bani pentru a crea o fabrică care să deţină toate instrumentele necesare creării unor "caramizi" din pastă de hârtie reciclabilă amestecată cu adezivi speciali, după o formulă marca Răzvan Supuran, atunci o casă de hârtie recilabilă nu ar trebui să coste mai mult de 5.000 de euro. Deocamdată, Răzvan este în curs de brevetare a proiectului său la OSIM.

Artistul mai are în proiect o catedrală din cărţi folosite pe post de cărămizi, prinse între ele cu adezivi, şi va turna un monolit de 3 x 1,5m şi 50 de cm grosime pe care-l va posta afară la MŢR. "Un monolit pe care ploaia îi va destrăma, în timp, învelişul exterior descoperind în interior un alt tip de hârtie rezistentă la intemperii", povesteşte Răzvan Supuran.