mărțișor PLANTABIL 2022


Folosind cele două decenii de experiență de la crearea acestui produs, anul acesta am ales să facem un mărțișor în care punem, pentru prima dată, și semințe de copaci. Folosim 6 milioane de semințe de mesteacăn, multe milioane de semințe de trifoi roșu, petale de crăițe și flori de lavandă. Produsul finit va fi un mărțișor care se poate planta. 


Mărțișor PLANTABIL 2022 

Mărțișoarele sunt relativ dreptunghiulare, cu dimensiuni minime 3 x 4.5 cm (dar pot ajunge până la 5 x 8 cm).
Nuanțele lor sunt alb cald/rece, gri și maro deschis (cafea cu lapte). 
Semințele de mesteacăn și trifoi, petalele de crăițe și florile de lavandă sunt distribuite aleator în fiecare mărțișor. Rata de germinare a semințelor este de 60%, în condiții specifice, conform instrucțiunilor de plantare.
Media semințelor de mesteacăn este de 2/buc. 
Semințele de mesteacăn sunt minuscule, foarte greu vizibile, chiar și pentru un ochi experimentat. Toate plantele sunt inserate în primul rând în masa (grosimea) hârtiei, nu la suprafață. 
Mărțișoarele pe care le vei primi de la noi vor fi, așadar, cu diferențe vizibile între ele. 
Mărțișorul este însoțit de șnur și plic alb. 
Preț: 5 lei / buc. 





Acest mărțișor este despre conținut, nu despre formă. Alb sau kraft, estetic sau nu, plicul este un ambalaj dat deoparte. Mărțișorul, adică acea bucată de hârtie reciclată, conține germenele vieții: semințele. Firesc este să trăim bucuria de a lua pământul în mână și a-l presăra peste mărțișor. Ai curaj să dai glas pornirii care vine din interior! 

Până acum din mărțișoarele noastre au crescut milioane de flori. Anul acesta pot crește milioane de mesteceni. 

POVESTEA MESTECĂNULUI

Betula pendula, Mesteacănul, face parte din familia Betulacee și este înrudit cu familia fagului/stejarului, Fagaceae.  Aceștia sunt în general arbori de talie mică spre medie, cu scoarță albă caracteristică. Frunzele sunt simple și pot fi dințate sau lobate. Fructul este o samară. Mesteacănul are o energie blândă, cu efect liniştitor. Este un arbore căutat mai ales pentru înlăturarea supărărilor și a stresului. Cine îmbrățișează trunchiul mesteacănului şi stă aşa preţ de câteva minute va simți o stare de liniște. Perioada de vârf a acestui copac este între orele 4 şi 8 dimineața. Arbore cu frunze căzătoare, de talie medie, mesteacănul argintiu sau alb își primește numele de la scoarța albă de pe trunchi. Specie pionier, este unul dintre primii copaci care crește în zone sterpe sau afectate de incendii. Multe specii de insecte, păsări și animale se întâlnesc în mestecăniș; coroana deschisă și lumina reflectată de scoarță permite altor specii de arbuști și plante să se dezvolte în jurul lui. Mesteacănul nu este foarte pretențios cu tipurile de sol în care este plantat, rezistă la ger și secetă, dar o secetă excesivă îl poate afecta. Nu suportă soluri calcaroase și argiloase, însă le tolerează pe cele nisipoase. Pentru cele mai bune rezultate se crește în soluri umede, dar bine drenate. Iubitor de lumină, se dezvoltă inclusiv în mediu urban, tolerând aerul poluat. Îndrăgit de oameni, mesteacanul se regăsește în tradițiile din întreaga lume. Copac magic simbolizează inițiativa, regenerarea, purificarea, grația și feminitatea, puterea și stabilitatea, adaptabilitatea.


INSTRUCȚIUNI DE PLANTARE

1. ÎNSĂMÂNȚARE: Vasul nu este foarte important (răsadniță, ghiveci sau ceva improvizat), cât timp are o gaură de scurgere adecvată. Puteți folosi pământ horticol sau un amestec format din părți egale din nisip cu granulație mare, turbă fină sau compost și pământ de grădină. Acoperiți semințele cu un strat subțire de 1-2 mm nisip horticol / nisip de granulație mare / prundiș (pietriș mărunt amestectat cu nisip). Este important ca semințele să nu fie acoperite cu un strat prea gros care să împiedice germinarea. Țineți vasul la temperatura camerei, într-un loc umbros. Dacă alegeți să-l puneți afară, alegeți un loc umbros, protejat de temperaturi extreme.

2. UDARE: Udați constant. Păstrați solul umed tot timpul.

3. CREȘTERE: Semințele de mesteacăn germinează rapid comparativ cu alte semințe de copaci. Germinarea se întâmplă în 4-5 săptămâni de la însămânțare. Creşteţi răsadurile în umbră 2-3 luni, apoi puteţi să le aclimatizaţi cu lumina soarelui. Răsadurile sunt foarte mici și delicate, ele trebuie protejate de un soare puternic până când apar adevăratele frunze. Umbra și un pat reavăn sunt foarte importante pentru reușita germinării. Puteți să hrăniți ritmic cu un lichid bio fertilizator până în August pentru a încuraja creșterea. Răsadurile pot crește foarte rapid, chiar până la 1 m înălțime în primul an; înălțimile de 20-50 cm sunt cele standard. Creșterea se va accelera în al doilea an. Plantele pot să fie lăsate în ghiveci pentru încă un an și să fie hrănite regulat cât timp sunt active în creștere (aprilie-septembrie). De obicei, puieții se plantează în poziție permanentă la sfârșitul celui de-al doilea an de creștere.

4. PLANTARE: Când mesteacănul este suficient de înalt, poate fi plantat în noua lui casă. Pregătiți zona de plantare, curățând cu atenție toate ierburile. Faceți o gaură suficient de mare în care să se simtă confortabil rădăcinile. Plantați în gaură și călcați ferm pământul de jur împrejur.


Informații despre noi aici: 

Tăcuta Plantare. 20 Martie 2022. Oriunde ai fi, te invităm să plantăm. De Echinocțiu, energiile sunt egale și izvoarele deschise. În toată țara, OM cu OM, mărțișor cu mărțișor, măreață bucurie. Omul plantează pomul. Pomul hrănește viața omului. Dacă ai un loc de plantare, răspândește vestea. Dacă ai ghivece, adună-ți oamenii. Fă o poză, filmează, scrie o poezie, cântă, dansează, pictează cerul cu visul omenirii, bea o gură de apă curată, respiră suflul vieții. Dacă simți, trimite-le și către noi, pentru ca și alții să vadă că se poate. Discreția e cheia creșterii. Astfel lăudăm viața. Ne-am săturat de reclame, promisiuni și vorbe goale. Tăcuta plantare ne onorează! 

Despre Atelierul de carte. Atelierul de carte este un proiect al asociației Ordinul Manufacturierilor. După ani de faceri în Muzeul Național al Țăranului Român, ne-am mutat într-un cătun în munții Apuseni. Pentru a transforma în realitate visul cu care am început: am păstrat în viață 2500 de copaci, reciclând 125 de tone de deșeuri de hârtie, am dat spre germinare milioane de semințe de flori. De 20 de ani experimentăm rețete de hârtie manuală. Astfel am definitivat hârtia reciclată manual, ce se poate planta. Este un produs ecologic, reciclabil, sustenabil. Nu se intervine cu nicio substanță chimică în procesul de reciclare. Nu se intervine cu nicio substanţă liant. Prin cumpărarea mărțișorului susții continuarea unui meșteșug milenar: hârtia manuală. 

Fii cu fiecare faptă mai aproape de inima ta!


Comentarii

Postări populare