introducere în hârtia manuală
scriu o introducere în hârtia manuală, pentru o mai bună apropiere a voastră de acest material. astăzi, cele mai simple date despre hârtia manuală și felul meu de a o face.
în ultimii ani am reciclat hârtie echivalentă cu 1000 de arbori maturi. lucrul depășește mult media unei zile firești de muncă. dar totuși, ce e hârtia manuală? la ce e mai bună decât cea industrială? la ce bun atâta efort pentru ceva care se face deja industrial?
cea din urmă e tipizată. dacă apeși pe buton, tre să tai mulți copaci să poți să faci un rând de hârtii. niciodată puține. niciodată fără a consuma alte resurse. hârtia manuală poate fi compusă chimic și mecanic exact după nevoile celui care o va folosi. și în cantități mici. dar și multă, însă încet. eu pot să fac, singur, un maxim de 100 de coli/zi.
cel mai şocant e că hârtia industrială şi-a înscenat propria moarte. computerele şi digitalul s-au născut tot pe hârtie. ea, hârtia, este mater urbis.
hârtia plantabilă este o hârtie pe care o fac manual, așa cum se făcea hârtia înaintea de producerea ei în fabrici. lucrul începe de la pregătirea fibrelor - cele pe care le vedeți în ultimele postări sunt făcute din celuloză virgină obținută industrial, dar fac și din reciclarea hârtiilor, a textilelor naturale, din prelucrarea plantelor, din căzătură de la prelucrarea cânepii și din balegă de cal, adunarea materialelor care compun hârtia - în cazul acesta, pentru ultima postare de exemplu, sunt 4 feluri de semințe de plante medicinale, frunze de mesteacăn și 1 fel de semințe cu petale de flori de grădină. pot să inserez astfel în hârtie multe feluri de materiale.
după ce tulpina vegetalelor sau celelalte materii prime sunt înmuiate 2 săptămâni în condiții specifice, fibrele sunt despărțite de tulpina plantei într-un holendru, în suspensie de apă (folosesc apă cu pH ușor bazic, naturală, din pânza freatică a văii de munte unde locuim), pas în care adaug și lianții și umpluturile de masă. în cazul acesta, 7% pva și 2% clei de oase, 1% praf de cretă. torn rețeta aceasta într-o cadă mare, într-o proporție potrivită de apă, de unde hârtia e făcută coală cu coală, cu o sită de făcut hârtie. hârtia de pe sită se răstoarnă pe un textil, se face un sandwich - cât de mare posibil, care apoi se stoarce într-o presă puternică. hârtiile noi se scot dintre textile, se usucă la o sursă de căldură și curent de aer, se îndreaptă cel puțin 24 de ore, apoi aleg și categorisesc colile, finisând ce e nevoie. hârtiile pot fi făcute în foaaaaarte multe feluri. fiecare detaliu poate fi organizat: dimensiune, grosime, chimie, culoare, insert, textura suprafeței, semnele de apă.
mi-am format felul de lucru, încât nu lucrez tipizat, chiar dacă fac des anume rețete. colile expuse în ultima perioadă au dimensiunea 35x45 cm și diverse inserturi vegetale. pentru dimensiunea aceasta, comanda minimă e de 20 de coli. sau, comandă în așteptare, pentru cei care vor mai puține coli, până se strâng 20 de hârtii din același fel dorit.
fac și alte dimensiuni, culori, rețete, texturi. pentru a vă da o hârtie cât mai potrivită, e nevoie să știu cum o veți folosi tehnic, nu neapărat ce veți face cu ea. trimit prin curier, cu plata curierului la destinatar și a hârtiei prin transfer bancar. putem livra de 2 ori pe săptămână, luni și joi. factură necesară ONG - fără tva. să întrebați ce detalii aveți nevoie să știți .
ce se poate face din și cu hârtia manuală? foarte multe lucruri. eu am făcut chiar și tencuieli. și o căsuță de 2 m înălțime, care a rezistat 7 ierni afară, în curtea MȚR, până a fost aruncată să facă loc unui... șantier. am făcut și haine, mulaje, lămpi, tablouri, instalații, cărți, plicuri, felicitări, cărți de vizită, caiete, hârtie pentru caligrafie, desen, imprimare, globuri de brad, hârtie decorativă, hârtie aromatică, tapet, hârtie cu apă GANS, cu fețe de culori diferite. hârtie plantabilă. și or mai fi fost. și vor mai fi. ca-n poveste. luna aceasta încep lucrul la felicitările și cardurile plantabile, pentru sărbători. urmează mărțișoarele plantabile.
iar industria nu poate să facă niciodată ceea ce face un hârtier. reciproca e discutabilă. și mai fac hârtie manuală pentru că acest meșteșug dispare global. e unul dintre meșteșugurile milenare care a participat major la facerea lumii în felul în care e ea astăzi. în opinia multora, e în top 10 în lista materialelor făcute de om, care au schimbat lumea. de ce? pentru că a generat repetitivitatea. tipărirea aceluiași text în milioane de exemplare, învățarea/citirea aceluiași text-dimensiune de pagină-set de semne-reguli gramatice-direcție de scris/citit-combinații de culori-cele peste 20 de milioane de cărți distincte scrise și publicate pe Pământ până în anul 2000 - acestea și multe altele au făcut ca lumea să aibă obișnuințe cognitive, emoționale, comportamentale care au generat consumerismul și globalizarea, alături de tehnologizare, digitalizare și cercetări din ce în ce mai precise.
de aceea, celor peste 10.000 de cursanți pe care i-am avut până acum la workshopuri, le-am arătat pașii de bază, într-un fel non standardizat. meșteșugul acesta e extrem de important pentru continuitate. mai e un lucru foarte important pentru mine. mi-au fost cerute oficial date pentru reintroducerea meșteșugului în nomenclator. intenţia s-a blocat prin schimbarea bruscă a ministrului culturii. habar nu am în ce fază e. dacă se pricepe cineva să afle, vă rog să o facem, pe-ndelete.
uzurile hârtiei sunt încă parțial folosite. iar felul industrial trebuie anulat - taie păduri, taie individualități. să păstrăm meșteșugul cel potrivit. interacționând cu noi, practic susțineți unul dintre puținele ateliere de hârtie de pe planetă unde hârtia e făcută pentru continuitatea meșteșugului, nu pentru biznis. am integrat atelierul în gospodăria în care ne-am mutat cu mai bine de 5 ani și rezultatele ei completează nevoile locului, ceea ce ne permite să învățăm un fel de viață cât mai apropiat naturii. începând cu natura noastră interioară.
bună pace!
Comentarii
Trimiteți un comentariu