BACK TO TE FIBERS - PRESS RELEASE

Comunicat de presă // 4 august 2015 // 

Prima expoziție de fotografie pe hârtie manuală printată cu imprimante Epson se deschide la Muzeul Național al Țăranului Român 


București, 4 august 2015 - Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marți, 4 august, expoziția „Back to the Fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”, o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani – fabricarea de hârtie – și cu fotografia clasică și conceptuală. Expoziția cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Cott Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850. 

„Mă fascinează ferestrele! Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, spune Lucian Muntean, fotojurnalist și artist vizual. 

Lucrările Cristianei Cott Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esențial. „Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea, atunci când totul pare să danseze printre fibrele hârtiei. Absența conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar după o analiză mai amănunțită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice”, spune Cristiana, artist vizual. 

„Proiectul expoziției «Back to the Fibers» a presupus crearea unei hârtii aparte, special concepută pentru imprimantele Epson. Tipărirea pe un astfel de suport conferă imaginilor un plus de materialitate si le face unice, păstrând, în același timp, un grad mare de fidelitate, specific echipamentelor Epson”, spune Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria. 

Pentru printarea celor 27 de lucrări a fost folosit modelul Epson L850 (multifuncţional) care poate fi operat independent, fără să fie conectat la un computer și care tipărește direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge. 

Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar și pe cea realizată manual, după o tehnică veche de câteva mii de ani. În plus, și noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipări pe hârtie manuală. Acestea sunt livrate cu cerneală suficientă pentru doi ani*. Modelele L130 şi L220 pot imprima un număr de 6.500 de pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizând doar cerneala livrată iniţial. De asemenea, modelele L310, L365, L455 şi L565 includ două recipiente suplimentare de cerneală neagră, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 de pagini. 

Expoziția marchează începutul colaborării dintre Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor pentru susținerea și dezvoltarea imprimării inkjet pe medii de imprimare neconvenţionale, cum este hârtia manuală. Proiectul presupune serii de evenimente de artă fotografică, experimente care să determine tehnicile potrivite de lucru pentru reinventarea acestui fel accesibil de imprimare, dar și întâlniri cu specialiști sau pasionați, în Atelierul de Carte. 

„În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meșteșugul cu ultimele invenții high-tech. Nu în opoziție, ci în relații complementare. Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare și intersecție cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se așează iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat”, precizează Răzvan Supuran, meșter hârtier.


Note pentru editor 

Atelierul de Carte, un proiect al asociației Ordinul Manufacturierilor, a fost demarat în anul 2002 de Răzvan Supuran pentru revitalizarea şi conservarea unui meşteşug ce stă la fundamentul culturii universale, pentru promovarea unui tip de cultură originară, pentru o bibliotecă publică realizată tradiţional. În 2004, Atelierul de Carte se mută la Bucureşti şi participă la diferite evenimente: expoziţii, târgurii, licitaţii. Răzvan experimentează tehnici de instalaţie şi colaj între hârtia manuală şi alte tipuri de materiale (lemn, fier, pânză etc.) şi definitivează reţete pentru mulaj, turnare şi construcţie. Din 2008, Atelierul de Carte începe parteneriatul cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român. La cursurile de hârtie manuală, legătorie şi tipar manual, au participat până acum peste 7000 de oameni. 

Muzeul Național al Țăranului Român se se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este un Muzeu Național, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungește și în publicațiile muzeului, în acțiunile de tip Muzeul Misionar, Școala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferințe. 

Despre Epson (http://global.epson.com/)
Epson este lider global în ceea ce priveşte inovaţiile, dedicându-se depăşirii aşteptărilor prin intermediul soluţiilor pentru pieţe diverse, precum cele destinate pentru birouri, utilizarea la domiciliu, comerţ şi industrie. Gama de produse Epson cuprinde de la imprimante cu jet de cerneală, sisteme de imprimare şi proiectoare 3LCD până la roboţi industriali, ochelari inteligenţi şi sisteme de detecţie şi se bazează pe tehnologii originale compacte, economice şi de mare precizie. Condus de Seiko Epson Corporation din Japonia, Grupul Epson are peste 73.000 de angajaţi în 94 de companii din întreaga lume şi este mândru de contribuţiile permanente aduse protejării mediului şi comunităţilor în care operează.

Despre Epson Europe (http://www.epson.eu)
Epson Europe B.V., cu sediul la Amsterdam, este sediul central regional al grupului pentru Europa, Orientul Mijlociu, Rusia şi Africa. Având o forţă de muncă de 1.700 de angajaţi, vânzările Epson Europe în anul financiar 2013 au fost de 1.517 milioane de euro. 

Programul „Viziunea ecologică 2050”   ( http://eco.epson.com)
 


Date de contact
Răzvan Supuran // 0728 516 800 // atelieruldecarte@fiiverde.ro //


 ______________________________
* Cerneală pentru 2 ani, conform volumului mediu lunar de imprimare (IDC WW Page Volume Program, 2013)


Back to the Fibers by LM

Irina Zlate, Epson by LM

Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria by DS

Virgil-Ștefan Nițulescu, Cristiana Cott Negoescu, Lucian Muntean, Răzvan Supuran by DS

Fereastra by Lucian Muntean by LM

Artworks by Cristiana Cott Negoescu by LM

Artworks by Cristiana Cott Negoescu by LM

Back to the Fibers by LM


Credit foto: Daniel Sur și Lucian Muntean

Postări populare