demonstraţii tipografice de tipar înalt şi gravură @ energiea

Se spune că, în spaţiul Energiea (str Brezoianu nr 4), dacă asculţi cu atenţie, încă poţi auzi câte ceva din zgomotul preselor care, în anii 1920, funcţionau aproape fără întrerupere.

Prima utilizare a parterului clădirii rămâne încă vie. Prin concept, prin design şi de ce nu... prin îndeletniciri.

O dată pe săptămână, Energiea de azi împrumută câte puţin din spiritul stabilimentului de arte grafice, iar Energiea de altă dată împrumută o fărâmă de spaţiu de la stabilimentul de informare şi experiment urban.

Rezultatul se traduce prin demonstraţii tipografice aşa cum se întâmplau pe vremuri, totul sub coordonarea atentă a lui Răzvan Supuran – maestru al hârtiei, tipografiei, legătoriei şi creator al Atelierului de Carte la Muzeul Ţăranului Român.





În fiecare miercuri, cam după ora 19:30, experimentăm împreună tehnici tipografice şi legătorie de carte ca la începutul secolului trecut. Punem la treabă cele 2 prese vechi, autentice pe care le avem la Energiea, o maşină de îndoit cotoare Karl Krause datând din 1930, o litopresă Alexanderwerk de prin 1911, precum şi prese de mână. Culegem litere de lemn sau plumb, le umplem de cerneluri tipografice şi imprimăm pe hârtie confecţionată manual – specialitatea lui Răzvan. 

 

Ce imprimăm? Posibilităţile sunt multiple şi definite doar de imaginaţie.

Iar pentru că scriitura, fie ea chiar şi tipografică, merge mâna în mâna cu cocktail-ul special Energiea, te aşteptăm la pub să experimentezi cu formula propusă, în fiecare săptămână.

Atelierele sunt deschise oricui este interesat de acest meşteşug atât de frumos şi uitat în zilele noastre, iar participarea este gratuită.

Pentru mai multe detalii ne poţi lăsa un mesaj la contact@energiea.ro.




 photos by Atelierul de Carte

Postări populare